twitter

Invatam si ne jucam cu Dragonel

rss

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites
27 Dec

Cum ajuta jocul senzorial in dezvoltarea copilului

Atunci cand vorbim despre simturi, majoritatea copiilor peste o anumita varsta se pot folosi de acestea fara probleme: vizual, olfactiv, auditiv, tactil si gustativ. Dar ceea ce parintii ar putea sa nu stie este faptul ca jocul senzorial joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea copiilor.

Rolul jocului senzorial 

Nu doar copiii care au dificultati de integrare senzoriala pot beneficia de jocul senzorial, ci toti copiii. Exista anumite grupuri de copii, cum ar fi copiii cu autism sau cei care au tulburari de integrare senzoriala, ce au dificultati specifice in intelegerea si organizarea tuturor stimulilor care ajung la ei prin intermediul simturilor. Adevarul este insa ca toti copiii au nevoie de ajutor la un moment dat pentru a invata cum sa-si foloseasca toate simturile.

zornaitoare crabDin prima zi in care se nasc, copiii sunt conceputi pentru a explora lumea inconjuratoare prin intermediul simturilor. De aceea, nou-nascutii si copiii foarte mici ating si baga in gura toate obiectele din jurul lor. Este motivul pentru care copiii scot tot felul de sunete haioase sau se invart in cerc pana ametesc, cad, se ridica si o iau de la capat.

 

 

Jocul senzorial nu inseamna numai atingere

Unii oameni, atunci cand se gandesc la joc senzorial, se gandesc imediat la desene pe nisip, desene cu creta pe asfalt sau copii ce se joaca cu lut, plastelina sau alte jocuri de modelare. Dar jocul senzorial nu inseamna doar atingere, ci implica si alte simturi.

De exemplu, mirosul intepator al otetului folosit intr-un experiment stiintific, colorarea apei intr-un experiment de amestecare de culori sau textura si mirosul acuarelelor folosite la pictat implica utilizarea simturilor copilului tau.

Explorarea senzoriala este modul in care un copil examineaza, descopera si categoriseste tot ceea ce il inconjoara. Si este benefic pentru copii pentru a le oferi oportunitati pentru jocul senzorial.

Jocul senzorial si competentele lingvistice

Da copilului tau sansa de a se juca cu diferite tipuri de texturi, gusturi si obiecte care sa-l ajute sa construiasca noi modalitati de a vorbi despre lumea inconjuratoare. Dintr-o data copac este mai mult decat copac, este un arbust cu coaja neteda sau este un copac de pin cu coaja aspra si un miros intens. Apa nu este doar umeda, aceasta poate fi alunecoasa, cu valuri sau bule, poate fi rece si translucida cand este inghetata sau transparenta si nemiscata.

De asemenea, gusturile pot ajuta la imbogatirea limbajului copilului tau. Nu mai vrea sandvisul obisnuit pentru micul-dejun, ci vrea ceva sarat sau picant, dar cu siguranta nu ceva dulce sau amar.

Jocul senzorial ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine

bicicleta motobikeExista doua tipuri principale de abilitati motorii ale copilului  - motorii fine si motorii grosiere. Abilitatile motorii grosiere se ocupa cu coordonarea grupelor mari musculare si sunt responsabile pentru activitati cum sunt alergat, mers pe jos, mers cu bicicleta, catarat, sarit etc.

 

 

 

jocul senzorial marAbilitatile motorii fine sunt cele ce necesita abilitatea de a folosi  si coordona grupele musculare mici. Aceste abilitati fine sunt importante pentru desenat, pictat, scris, legarea sireturilor la pantofi, incheierea nasturilor sau deschiderea fermoarelor, printre multe alte lucruri. De multe ori jocul senzorial inseamna utilizarea si dezvoltarea abilitatilor motorii fine prin explorarea obiectelor cu ajutorul miscarilor de ciupire, turnare sau insnuruire.

 

Jocul senzorial este linistitor pentru copil 

Este posibil sa fi observat ca micutul tau este mai calm dupa baie sau ca, dupa o perioada de agitatie in care a sarit prin toata camera, a tras de mobilier sau s-a aruncat in pat, este foarte linistit. Aceste activitati fac parte tot din categoria jocurilor senzoriale. Acest tip de joc senzorial este linistitor pentru copil. El ajuta la reglarea disconfortului sau intern, fie ca acest disconfort inseamna plictiseala, neliniste sau un alt tip de agitatie.

Magazinul nostru online dragonel.ro iti ofera o gama larga de jocuri senzoriale ce vor ajuta cu siguranta la dezvoltarea micutului tau, fie ca este bebelus sau este mai maricel.

Comments Off

Nu se pot posta comentarii.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Youtube